Härliga vår!

Äntligen har våren kommit och med den också värmen! Tänkte mest bara lägga ut en liten blänkare om hund i bil och att det snabbt blir alldeles för varmt för våra fyrfota vänner i en stillastående bil – oavsett om bilen står i direkt sol eller i skugga. Med andra ord var rädda om dem och lämna dem inte någon längre stund i bilen, utan lämna dem antingen hemma eller låt dem följa med när ni lämnar bilen. Även korta ärenden tenderar att dra ut på tiden ibland och det allra bästa för er hund är att inte lämnas alls i bilen under den varma perioden.

Hundar kan inte svettas genom huden som vi, utan svettas genom mun och tassar, och blir alltså väldigt känsliga för värme och även överhettning. Om hunden är lättare medtagen kan man kyla den genom att lägga på blöta handdukar, genom att hälla vatten på tassar och ben eller genom ett bad i närmsta vattendrag, men tänk på att inte hälla vatten direkt på huvudet. Är hunden okontaktbar kör till närmsta veterinär fortast möjligt!

Vad kan du göra om du upptäcker en hund, annat djur eller barn, som mår dåligt i en parkerad bil? Svenska Kennelklubben (SKK) rekommenderar att först och främst alltid kontakta polisen, och är djuret eller barnet i akut fara bör man se till att man har ett vittne, som också kan bekräfta att djuret eller barnet är i fara. Då kan man handla i nöd (Brottsbalken 24:4) och slå sönder bilrutan, öppna dörren och få ut djuret eller barnet så snabbt som möjligt.

Diagram över hur varmt det blir för hundar i en stillastående bil

Detta inlägg är publicerat i Blogg. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar eller en trackback: Trackback URL.

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

*
*

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © Björkhaga Hundskola   Webbdesign skapad av Centimedia  Drivs med Wordpress.org